Listeleri Karşılaştır

İZMİR DEPREMİNDE EN ÇOK ZARARI NEDEN BORNOVA-BAYRAKLI YAŞADI ?

İZMİR DEPREMİNDE EN ÇOK ZARARI NEDEN BORNOVA-BAYRAKLI YAŞADI  ?

İzmir’ de 30 Ekim 2020 saatler saat 14:51’de zamanı durduracak; korku, panik ve bir o kadar üzüntüyü birlikte getirecek bir deprem yaşandı. Peki bu depremde İzmir’in bir çok ilçesinde büyük hasarlar olmazken neden BAYRAKLI – BORNOVA bu kadar çok etkilendi?

Binalar çürük müydü ? Yoksa malzemeden mi çalınmıştı? Bunlar tabi ki etken olabilirken unutmamız gereken bir diğer önemli nokta ise BAYRAKLI ve BORNOVA’NIN ZEMİN YAPISI nasıldı ve buraya uygun bir yerleşim planımı yapılmıştı?

Türkiye’nin kayıp göllerini incelediğimiz zaman bu yıkıntı alanının olduğu yerde Halkapınar adıyla bir göl vardır.
Bornova ovasını geçen Meles çayının tarihi süreçte taşıdığı alüvyonlarla bu göl dolmuştur. 1850 yılına kadar yaşayan bu göl bu tarihten sonra yok olmuştur. Eski Smirna kentinin (Bu günkü Bayraklının yeri) mesire alanı olan gölün çevresi daha sonra verimli bir tarım alanı olmuştur. Meşhur Bornova bamyası ve şeftalisinin yetiştiği bu alan bu gün yoktur.

Kuruyan gölün alüvyonlu arazisinin üstüne bu gün yıkılan mahalle inşa edilmiştir. Özkanlar semtinden bu günkü Adliye sarayına kadar olan bölge bu gün en çok hasar gören yerlerdir.Ayakta kalan binalara girin tümünün içi harap haldedir hepsi oturulmayacak kadar hasar görmüştür ama kolon ve beton kalitesi iyi olduğu için yıkılmayıp ayakta kalmışlar..
2000 yıllarının başında yine Seferihisar da ki depremde Özkanlar da ki binalar hasar görmüştü.

Merkez üssünün yakınındaki yerlerin hasarsız olup çok uzaklardaki Bornovanın hasar görmesinin ana nedeni zeminin alüvyonlardan oluşması binaların ana kayaya oturtulmamasıdır. Bornova ve Bayraklının yamaçlarındaki evlerde hiç hasar yoktur hasar ovadaki binalardadır..

 

İzmir’ Depremden Hasar Gören Binaların Bulunduğu Bölgelere Ait Harita

İlgili Mesajlar

Konut satışları ağustosta azaldı TÜİK verilerine göre, ülke genelinde konut satışları ağustosta aylık bazda yüzde 1,1 azaldı. Yılın ilk 8 ayında ise konut satışları yüzde 15,5 düştü. Kredili satışlardaki yıllık düşüş yüzde 26,1 olurken, yabancılara yapılan konut satışlarındaki sert düşüş de dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Ağustos’a ilişkin Konut Satış İstatistiklerini...

okumaya devam et

Konut fiyatında ‘acil’ gevşeme

Piyasalarda seçim öncesi yavaşlayan hareket, satılık konut tarafında da kendini gösteriyor....

okumaya devam et

Kirada uzatılan yüzde 25 sınırı kısa vadede yatırımcıyı bekletecek

Kiracıları korumak için devreye alınan yüzde 25’lik tavan uygulamasının uzatılacak...

okumaya devam et

Tartışmaya Katıl